Ziemassvētku laiks …

ziemassvetki-mezmala

Stāsts par to, kā sagaida Ziemassvētkus Mežmalas vidusskolā, darot labus darbus, atrodot īstos vārdus, lai iedrošinātu un atbalstītu, zīmējot, līmējot, krāsojot un veidojot Ziemassvētku rotājumus klasē un skolā, mācoties dzejoļus, dziesmas…

Mūsu stāsts sākas ar 4.b klasi un to, kā skolēni gatavojas Ziemassvētkiem. Bērniem un skolotājai Irinai Morozovai šis laiks ir īpašs, jo jāpaspēj gan uztaisīt telpiskus sniegavīrus, izveidot gleznu uz CD diska, izdomāt un salīmēt egli no puzles gabaliņiem, dažādos rakstos izkrāsot papīra eglīšu mantiņu, kas rezultātā kļūs par īpašu apsveikuma kartiņu, jāiemācās dzejolis un jāpaspēj vēl pasapņot par to, kādu dāvanu vēlas sagaidīt no Ziemassvētku vecīša. Tam visam pa vidu skolotāja Irina rosina padomāt, kā paši skolēni ar savu darbu, attieksmi var iepriecināt svētkos savus tuviniekus, draugus, kaimiņus. Kā piemēru skolotāja min to, ka pati katru gadu mājas kāpņutelpā izrotā Ziemassvētku egli, tā iepriecinot kaimiņus.

Par savu ieceru īstenošanu šodien stāstīja 4.b klases skolēni. Pirmais darbiņš bija darbs grupās, kur līmējot, krāsojot, izrotājot, domājot vārdus, tapa ļoti skaisti sniegavīri. Vispirms piepūsts balons tika aplīmēts ar avīzi, tad salveti, vēlāk nokrāsots baltā krāsā. Tā tapa trīs dažāda izmēra sniega bumbas, kuras sastiprinot kopā, izrotājot (krāsainas pogas, cepures, deguns un acis, ūsas, krelles, šallīte un citas rotas) izveidoja piecus dažādus sniegavīrus. Skolēni katru nosauca savā vārdā, piemēram, sniegavīrs ar lielu melnu platmali kļuva par Maiklu Džeksonu, bet ar adītu zaļu cepurīti un košu šallīti par Olafu, savukārt Petjka, smaidīgs ar daudzkrāsainām pogām, krāsainiem bumbuļiem, zilām pogām un sniegpārsliņām  rotāts ir Oļegs. Sniega vīriem pievienojās sniega sieva Valentīna Igorevna.  Šajā darbā skolēniem ar praktiskā darba pieredzi un ieteikumiem palīdzēja skolotājas Irina Morozova un Irina Kļimanova.

Mazās košās glezniņas, veidotas uz izlietota CD diska, uzrunā ar izdomu un tēlu daudzveidību. Prasme izvēlēties atbilstošu krāsu toņus, pacietība un rūpīgums darbu izpildē bija vajadzīgs, lai skaisti izkrāsotu papīra eglīšu mantiņas. Vēl tikai otrā pusē jāuzraksta apsveikums un būs skaists sveiciens ZiemassvētkosJ

Par to, kādas dāvanas bērni paši vēlas saņemt Ziemassvētkos, atbildes dažādas.  Kā vienu no dāvanu variantiem, meitenes vēlas saņemt rotaļlietu – pīli, kuru var apģērbt dažādos tērpus, savukārt zēni domā par lego Ninjago, virtuālās realitātes brillēm, viedierīcei pievienojamu kursorsviru (joystick).

Mūsu sarunas noslēgumā skolēni skaitīja Imanta Ziedoņa dzejoli “Gribas, lai baltā pasaulē balti sniegi snieg”, kas skanēja kā skaists vēlējums mums visiem!

Gribas, lai baltā pasaulē
Balti sniegi snieg,
Un pa baltiem lielceļiem
Balti cilvēki iet.
Un lai baltos cilvēkos
Baltas domas dzimst.
Un lai baltās darbdienās
Balti svētki ir.

Andra Mančasa, direktores vietniece izglītības jomā.