“SKOLAS SOMA” skolēniem Ventspilī

Kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 5. un 8 klašu skolēni apmeklēja Ventspili.
Ventspils zinātnes centrā VIZIUM apskatīja gan ekspozīcijas zāles, gan piedalījās darbnīcās – 5.a,b klases skolēni darbojās Trīs dimensiju (3D) mākslas darbnīcā, kur jauno mediju mākslas un dizaina speciālistu vadībā iepazina mūsdienu audiovizuālajā mākslā aktuālo trīs dimensiju mākslas aspektu. Skolēniem tika dots uzdevums veidot kultūrvides objektu 3D vizualizācijā. Viņi iejutās dizainera lomā, izveidojot un iekārtojot savu sapņu māju. Šis darbs skolēnus aizrāva un raisīja interesi par tehnoloģiju izmantošanu ikdienā. Savukārt 8.a,b klašu skolēni darbojās Digitālā video darbnīcā, kur guva ieskatu, kā video materiāls kļūst par mākslas darbu, kā darbojas šīs jomas mūsdienu radošās industrijas. Nodarbībā tika iekļauta Latvijas Kultūras kanona dokumentālo filmu fragmentu analīze. Balstoties uz šiem piemēriem, skolēni veidoja savu digitālā video darbu. Izveidotos darbus skolēni elektroniskā formātā saglabāja savai lietošanai.
Livonijas ordeņa pilī piedalījās nodarbībā “Mans muzejs – mana pils I un II”. Nodarbības sākumā skolēni uzzināja stāstu par Livonijas ordeņa pils spociņu. Turpinājumā stāstījums skolēnus ieveda viduslaiku pasaulē, uzzinot par pils izcelsmi, par dzīvi Livonijas ordeņa pilī viduslaikos un aicina izpētīt, kam kalpo pils šobrīd. Piekto klašu skolēni sāka ar pašiem “pamatiem”, noskaidrojot, kas ir muzeji, ko tajos dara, kādēļ vajadzīgs muzejs, kas strādā muzejā? Ekskursijas laikā skolēni caur pils ekspozīciju iepazina Ventspils novada aizvēsturi no 13. gs. līdz 19. gs., kuršu, lībiešu un latviešu materiālo kultūru, vērtības un dzīvesstilu.
Skolēniem bija interesanti iepazīties ar muzeja darbinieku amatiem un profesijām – vēsturnieku, restauratoru, krājuma glabātāju un arheologu, kā arī uzzināt muzeja aizkulises. Nodarbības noslēgumā skolēni apskatīja muzeja darbinieku darba un muzeja krājuma telpas, kurās glabājas dažādu laiku priekšmeti, tostarp etnogrāfijas un arheoloģijas materiāli.