Izzinošu āra nodarbību diena ‘’Mācāmies dabā – mācāmies no dabas!’’

‘’Mācāmies dabā – mācāmies no dabas!’’

Pasākuma “ZINĀTnieks Ķemeros” mērķis bija sniegt skolas vecuma bērniem un jauniešiem mūsdienīgā un kvalitatīvā veidā iespēju iegūt praktiskas iemaņas dabaszinībās un veicināt skolēnu interesi un motivāciju apgūt dabas zinātnes.

Pasākums noritēja 9. janvārī Ķemeru nacionālajā parkā. Pasākuma ietvaros mūsu skolas 5.- 6. klašu skolēni trijās vietās vienlaicīgi darbojās ar Latvijas Universitātes zinātniekiem:

  • Pārgājiens pa meža parku.
  • Darbošanās meža mājas apkārtnē.
  • Dumbrāju takā.

Atrodoties meža parkā bija iespēja ieklausīties skaņās, ko rada daba. Iesākumā bija jācenšas saklausītās skaņas sagrupēt pēc skaļuma un augstuma. Pēc tam tika dota iespēja skolēniem pašiem radīt skaņas un saprast, kādi faktori ietekmē skaņas skaļumu un augstumu. Aktivitātes noslēgumā skolēniem bija jāizsaka viedoklis par to, kas viņiem traucēja saklausīt skaņas, tādā veidā uzzinot, kas ir skaņas piesārņojums.

Aktivitātē “Cilvēka maņas un instrumenti “, kas notika Meža mājas apkārtnē, skolēni uzzināja, ka var veikt mērījumus ne tikai ar mērinstrumentiem, bet var izmantot arī ķermeņa maņas, piemēram, izmērus var noteikt, izmantojot acumēru, temperatūru – ar tausti.

Dumbrāju takā skolēni uzzināja, ka Zemi neveido vieni un tie paši nogulumi visās vietās. Zemes virskārtā atsedzās visdažādākie nogulumi, kas veidojušies dažādos apstākļos un sniedz mums liecības par atšķirīgiem notikumiem pagātnē. Šīs nodarbības laikā skolēniem bija iespēja veikt ģeoloģisko izpēti vairākos punktos ap Meža māju.

Skolēni ļoti pozitīvi atsaucās par izzinošo āra nodarbību dienu. Lielākā daļa šo dienu vērtē kā citādu mācīšanos, kur nepieciešams parādīt radošumu, attapību, savstarpējo izpalīdzību.

Lai mums izdodas arī turpmāk skolas dzīvē realizēt projektus ar citādu mācīšanos, vērstu uz praktisku zināšanu iegūšanu!

Mēs aicinām ikvienu doties dabā, iepazīt dabas daudzveidību, ieelpot pilnu krūti svaiga gaisa, pilnveidot sevi un sajust sevi kā dabas daļu!