Skolas soma decembris

Kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” ietvaros 13. decembrī ar koncertlekciju «Gadskārtu dziesmas» Mežmalas pamatskolā uzstājās grupas «Tautumeitas» dalībnieces māsas Asnate un Aurēlija Rancānes.  Kopā ar skolēniem tika pārskatīts senlatviešu kalendārs, pieminot gan labi pazīstamus gadskārtu svētkus – Ziemassvētki, Lieldienas, Jāņi, gan mazāk zināmus – Veļu laiks, Apjumības, Miķeļi. Tika zīlēts, dziedāts, klausīta mūzika un atbildēts uz jautājumiem par dzirdēto un redzēto. Stāstījumu spilgtāku padarīja foto un video fragmenti, skolēnu iesaiste rituālā un rotaļā, nepiespiestā atmosfēra un jaunas zināšanas.  
      Paldies par citādo skatījumu uz svētkiem gada garumā!

“Ziemassvētku ekspresis”  bija kā fantastika ieskaņa skolēnu ziemas brīvlaikam. 22. decembris, tuvojošies Ziemassvētki, brīvdienas, skaista mūzika un fantastisks stāsts par meiteni, kura nogriež un pārdod savus matus, lai nopirktu dāvanu mīļotajam. Kāda ir Ziemassvētku nozīme un galvenais vēstījums – dāvanas, kopā būšana, svētku galds vai kas cits? Kādas ir tās patiesās Ziemassvētku vērtības, kas rada šo īpašo svētku sajūtu?  Atbildes uz šiem jautājumiem bija meklējamas gan emocionālajā Ziemassvētku stāstā, gan mūziķu izpildītajās dziesmās. Tradicionālie ziemassvētku korāļi mijās ar latviešu un ārzemju komponētām Ziemassvētku dziesmām,  ar mērķi iepazīstināt skolēnus ar gadu simtiem veidoto plašo  šo svētku mūzikas kultūras slāni.
Šis koncerts bija kā atgādinājums par patiesām, nezūdošām vērtībām, mīlestību, nesavtību, kopā būšanu un arī Ziemassvētku svinēšanu! Liels paldies mūziķiemJ