Nometne bērniem “Laiks izaicinājumam”

“Laiks izaicinājumam 2023” bija dienas nometnes, kuras laikā, no 5. līdz 9. jūnijam, Jūrmalas Mežmalas pamatskolas 4. – 7. klašu skolēni pedagogu vadībā darbojās daudzveidīgās nodarbībās, cenšoties izprast laika jēdzienu sportā, mākslā, ikdienā, vēstures faktos, filozofijā, literatūrā, dabas zinībās.


Pirmdiena tika veltīta sevis un tuvākās apkārtnes izzināšanai. Rīta pusē tika meklētas atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, cik soļu ir apkārt skolas stadionam, kādi koki aug 500m rādiusā ap skolu, cik ātri var izlēkt 100 reizes uz āra batuta rotaļu laukumā? Jautājumi bija dažādi un atbildes bija jāmeklē gan skolā, gan skolas apkārtnē, gan Kauguru parkā. Lai šo darbu izpildītu, bija jāizdomā komandas stratēģija – ar kuru jautājumu sākt, vai meklēt atbildes visiem kopā, kā darīt, lai uzdevums tiktu paveikts noteiktajā laikā. Neizpalika arī sportiskās aktivitātes pie jūras. Šajā uzdevumā skolēniem konsultanti bija skolotāji – Ligita un Valters. Pēcpusdienā skolēni uzzināja dažādus interesantus faktus par mandalu veidošanu. Ar skolotājas Irinas izveidotās prezentācijas palīdzību, noskaidroja, ka mandala ir simbols starp laiku un mūžību, simbolizē priekšstatus par Visuma uzbūvi. Skolotājas Irina un Olga iepazīstināja gan ar mandalu simboliem, formām, krāsām, nozīmi. Skolēnu uzdevums bija izveidot savu mandalu, kas simbolizē katra skolēna sevis izpratni laikā. Sākumā tapa skices, kas turpinājumā pārtapa krāsainās ar plastilīnu veidotās mandalās. Katram skolēnam bija savs stāsts – dažādas formas, krāsas, stili…., skaisti un interesanti darbi.


Otrdiena bija saistīta ar vides izzināšanu. Skolotājas Inese un Jeļizaveta bija nopietni padomājušas un sagatavojušas gan darba materiālus, gan interesantus uzdevumus. Dienas pirmā puse tika pavadīta pludmalē, pētot dažādus jūras augus un dzīvās būtnes, veidojot smilšu figūras, ievācot materiālus, ko vēlāk izmantoja pētījumos ar mikroskopu. Pēcpusdienā skolēni vēroja mikroskopos dažādas augu šūnas, salīdzināja ar citu augu šūnām un no savāktajiem materiāliem veidoja glezniņas. Dienas izskaņā sportiskas aktivitātes, basketbola spēle.


Trešdienā skolēni meklēja atbildes uz jautājumiem par laiku. Vai laiks ir vērtība, kas ir tas ko mēs cenšamies saglabāt nākamajām paaudzēm? Lai šo uzdevumu veiktu, skolēni divās grupās veica orientēšanos pilsētvidē, kur pašiem bija jāizveido maršruts vismaz 3 km garumā, kurā jāiekļauj dažādi apskates objekti, piemēram, aizsargājams koks, objekts kā vēstures liecība, sporta objekts, divas dabas teritorijas, u. c. Ar skolēniem orientēšanās distancēs devās skolotāji Valters un Andrejs. Uzsākot darbu, bija jāvienojas par maršrutu un apskates objektiem. Maršruts bija jāatzīmē kartē, katrs objekts jānofotografē. Atgriežoties skolā, skolēni ar skolotāja Vitālija palīdzību izveidoja e-karti ar orientēšanās maršrutu. Pēcpusdienā skolotājas Aina un Natālija vadīja viktorīnu par tēmu “Laiks”. Skolēni sacentās grupās, atbildot uz dažādiem jautājumiem par laiku, veica uzdevumus, kuru izpildei bija dota viena minūte, minēja dažādas mīklas, no sakāmvārdiem par laiku veidoja dzejoli, u.c. uzdevumi. Dienas noslēgumā sporta aktivitātes.


Ceturtdienas rīts iesākās ar gājienu uz pludmali, jo bija vienkārši fantastiski laika apstākļi, lai sauļotos, spēlētu bumbu. To nevarēja palaist garām… Pēcpusdienas nodarbībās viss par un ap modi. Skolotājas Ketija, Larisa un Jeļizaveta bija gan sagatavojušas interesantu prezentāciju un materiālus par modes tendencēm, stiliem, gan skolēni paši gatavoja savus tērpus, ko vēlāk demonstrēja modes skatē. Interesanti, koši, krāsaini, ar izdomu. Skolotāja Ketija palīdzēja piemeklēt mūziku tērpa demonstrējumam. Dienas noslēgumā modes skate, kurā skolēni iejutās gan modeļu, gan modes ekspertu, gan apģērbu dizaineru lomā.


Piektdiena – nometnes noslēguma diena. Ekskursija uz Majoriem un kā pārsteigums skolēniem bija kino izrādes apmeklējums Star Cinema – Korso. Pēc izrādes vēl pastaiga pa Majoriem, pārrunas par pavadīto nedēļu un prieks par kopā būšanu.


Liels paldies kolēģiem – Ligitai Priedei, Valteram Mančasam, Darjai Brovkinai, Irinai Kļimanovai, Olgai Vasiļjevai, Inesei Vīksniņai, Jeļizavetai Bizjajevai, Andrejam Krjukovam, Vitālijam Ivanovam, Natālijai Bartušai, Ainai Čakšai, Larisai Rodikai, Ketijai Melderei, Baibai Livčānei par atbalstu nometnes organizēšanā, interesantajām nodarbībā, radošu iesaisti un atbildīgu darbu ar skolēniem!
Lai skaista un krāsaina vasara, citas nometnes, jauni izaicinājumi!
                                                                            A.Mančasa, nometnes “Laiks izaicinājumam 2023” vadītāja.