Latvijas svētku noskaņa skolā

Novembra mēnesis Mežmalas vidusskolā bija pasākumiem bagāts – viktorīnu, konkursu un izstāžu organizēšana, piedalīšanās Jūrmalas lāpu gājienā un Gaismas ceļa akcijā, svecīšu iedegšana pie skolas, kabinetu un gaiteņu noformēšana, tematiskas mācību stundas skolā un nodarbības pirmsskolā. 

Patriotisko pasākumu cikls skolā noslēdzās ar Latvijas 101.dzimšanas dienai veltītu koncertu, kura ievadā skolēni runāja dzeju un dziedāja par dzimteni. Bet kā svētku pasākuma viesi bija ielūgti mākslinieki, kurus skolas auditorija īpaši gaidīja, jo akadēmiskās un klasiskās mūzikas koncerts skolā izskanēja pirmo reizi. Projekta “Latvijas skolas somas” ietvaros Mežmalas vidusskolā viesojās brīnišķīgi mākslinieki – pianists Ventis Zilberts, operdziedātāja Evita Pehlaka un stāstnieks Augusts Zilberts ar muzikāli izzinošu programmu “Ceļojums skaņu pasaulē”. Skolas zālē skolēni ar interesi klausījās virtuozu klavierspēli un operdziedāšanu. Bija iespēja dzirdēt dažādu komponistu solodziedājumus balsij un klavierēm: romantiskas noskaņas franču komponistu Ž.Masnē, Š.Guno, Ž.Bizē, itāļu komponistu Dž.Pučīni, I.Katalāni ārijās.  Mūzika savijās ar aizraujošiem stāstiem par operas un kamerdziedāšanas žanru, jo stāstnieks Augusts Zilberts iesaistīja dialogos arī skolēnus.

Skolēni ne tikai atkārtoja, kas ir opera un  kuras – galvenās sižeta līnijas, bet arī uzzināja, kā operdziedātāji gatavojas koncertam, kuras valodas ir jāpārzina dziedātājiem. Visiem patika kopīgā balss ievingrināšana ar Eviju Pehlaku- mākslinieci, kura koncertējusi uz Luksemburgas, Itālijas, Austrālijas, Vācijas operu skatuvēm.

Īpaši svētku noskaņu radīja, kad mūziķi izpildīja latviešu tautas dziesmas un latviešu komponistu skaņdarbus:  “Trīs zvaigznes” (Jānis Lūsēns, Māra Zālīte), “Manas dzimtenes pusē” (Jānis Ivans, Kārlis Baltpurviņš), “Mazu brīdi pirms” (Jānis Lūsēns, Vilis Plūdonis), “Ticība” (Bruno Skulte, Jānis Poruks).

Tas bija patiess baudījums un ceru, ka daudziem šī koncertprogramma radīja interesi apmeklēt kādu izrādi mūsu Operas un baleta teātrī!

Direktore A.Zubkovska

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *