Rudens svētkus svinam ar latvju rakstu zīmēm pagalmā

No 28. septembra līdz  2. oktobrim svinējām Latviskos rudens ražas svētkus, kuros piedalījās 1. – 6. klases skolēni kopā ar latviešu valodas skolotājām un klašu audzinātājām. Veikums divas nedēļas vizuāli priecēja ikvienu – sākot no pirmsskolniekiem līdz pat vidusskolēniem, skolas kolektīvu.

            Atzīmējot Latviskos rudens ražas svētkus, ko tradicionāli atzīmē 29. septembrī  – Miķeļos,  klases vienojās kopīgā grupu darbā, dabā veidojot kādu no latvju rakstu zīmēm. Katrai klasei pēc nejaušības principa tika izvēlēta kāda no zīmēm, kura nes labklājību, spēku, aizsardzību, mieru un saticību mūsu lielajā ģimenē. Latviešu valodas un literatūras, kā arī mūzikas, mājturības un tehnoloģiju stundu laikā skolēni pirmsskolas pagalma zālienā izveidoja lielus šo zīmju attēlus no kastaņiem, zīlēm, ķirbīšiem, lapām un citām dabas veltēm.

Zīmju veidošanai tika izmantoti dabas materiāli, ko skolēni paši bija savākuši un atnesuši, lai kopīgi darbotos. Tur bija gan Saules zīme un Jumis, gan Māras krusts un Austras koks, gan Akas zīme un Auseklis, kā arī citas zīmes.  Katra klase iemācījās pastāstīt, kādu spēku sevī slēpj un kādu aizsardzību sniedz viņu atveidotā zīme. 

            Kopīgais darbs, gādājot dabas materiālus zīmju veidošanai, un rīcības saskaņošana darbojoties, stiprināja skolēnu prasmes strādāt grupā. Savukārt, skolotāji savstarpēji veiksmīgi  sadarbojās, lai sasniegtu vienotu mērķi un skolēni praktiskā darbībā iepazītu latvisko dzīvesziņu.

Baiba Livčāne,
latviešu valodas un literatūras skolotāja